fredag 5 februari 2010

Regeringen vill stödja storstadstidningarna

Som jag tidigare skrivit så har det faktum att SvD och DN stryker Alliansregeringen medhårs blivit allt mer uppenbart ju närmare valet vi kommer. Alliansen tackar, tar emot och gör vad de kan för att betala för tjänsterna. Enligt Departement & Riksdag så vill regeringen fortsätta att betala ut presstöd till SvD och Skånska dagbladet.
"Regeringen har slagits intensivt för att behålla de höga stödnivåerna till storstadstidningar, men mött kritik från EU-kommissionen, som ifrågasätter varför just storstadstidningar ska särbehandlas, och pekat på risken att det uppfattas som statsstöd."
Nu har inte bara EU satt sig på tvären. Konkurrensverket har också flera ganska självklara synpunkter, men ingen stans rör man vid det uppenbara; i alla fall SvD har fungerat som Alliansregeringens kostnadsfria annonsblad. Hur det är med Skånskan framgår inte från deras beskrivning av dem själva, men efter en snabb titt på Skanskan.se opinion så verkar de i alla fall inte vara Oppositionskramare med rubriker som "Rör inte min Allianskompis" och "Kovotering slår fel".

Det man kan undra är varför stadsstöd är helt ok när det gynnar regeringen (som när Maud Olofsson är beredd att låta skattebetalarna stå för 4 miljarder i garantier till ryska maffian för att slippa nedläggning av SAAB under valåret), men annars ska marknadsliberalism råda. Dubbelmoralen är slående och som så ofta förr med denna regeringen så gör de precis som de vill, trots rimliga invändningar, och rättfärdigar det hela i efterhand.

Det tråkiga i det hela är att det finns andra tidningar med unikt och intressant innehåll som skulle behöva dedär pengarna, istället för ett ännu mörkblåare DN-duplikat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar