måndag 7 oktober 2013

Riktigt bra mat för väldigt lite pengar Vildlax (del 3) och annan fiskpasta


Fortsättning på hur man lagar absurt billig mat och vad man gör med frusen vild-lax

Laxpasta
Ta fram en fryst portion lax. Har man den i en plastpåse kan man låta den tina i ljummet vatten. Skär laxbiten i benfria, skinnfria slamsor

Hacka lök (gul/röd eller purjo) och stek i stekpanna på medelvärme i smör och/eller olja tills mjuka och gyllenbruna

(Hacka ner eventuella andra grönsaker som paprika eller zucchini, om man har)

Har man vitt vin över, släng på en slatt här och låt i princip koka bort, annars juice från en halv citron

På med ca 3 dl av fiskbuljongen och reducera ner till hälften

På med grädde eller creme fraisch (max en halv förpackning)

(här kan man slänga i frysta ärtor)

Smaka av såsen med salt, peppar och mer citronsaft

Strö över fiskslamsorna medan såsen kokar, men ta omedelbart bort pannan från värmen. Skaka om lite för att blanda, men rör inte, för då disintegrerar fisken

Servera med pasta och eventuellt riven ost

Tonfisksås

Stek lök enligt ovan. Man kan också ha i morot här, men antingen måste den vara väldigt finhackad för att hinna bli mjuk eller så får man köra den ½-1 minut i mikron innan

Krossa i ½ buljongtärning i fettet i stekpannan och låt steka med. Rör ner 1 tesked senap 

Ha i en halv bit hackad fetaost (måste inte vara the good stuff) och låt den mjukna (här kan man dra upp värmen)

Ha i en burk tonfisk (i olja eller vatten). Man kan låta lite av vätskan rinna av

Låt det hela koka upp och ha tillsist i ca 1-2 dl yoghurt. Ta av från värmen innan det hinner börja vrålkoka, för då skär sig yoghurten.
Smaka av med peppar (salt brukar inte behövas pga buljongtärning och fetaost)

Servera med pasta

Sardin-pasta
Hela sardiner i olja är en fantastisk fiskkonserv. Sardinkonserver löjligt billiga och sardiner helt osannolikt nyttiga. Sardiner är väl det som finns kvar i havet vid dethär laget.

Stek hackad vitlök och chili (helst färsk) i olivolja på hög värme. Innan de hinner brännas, släng på 2 nävar hackade (gärna färska, gärna cocktail)tomater och stek på högsta värme i ca 1 minut. På med 2 burkar hela sardiner som man fördelar jämt över stekpannan.

När fisken är varm är maten klar. Känner man sig rik har man på kapris och lite kapris-spad här (även om man är fattig kan det vara värt eftersom kapris är väldigt gott och alla andra ingredienserna är så billiga), annars bara salt och peppar.

Detta räcker gott och väl till 2 personer och såsen tar ungefär lika lång tid att göra som pastan behöver för att koka. Och det är helt sjukt gott. (Tack Elina för receptet)





1 kommentar: