söndag 6 oktober 2013

Hel vild-lax och allt man kan göra med den (del 1)Ett av de billigaste och nyttigaste proteinerna som säljs i Sverige kan man lägga vantarna på bara man lär sig stycka fisk. Ganska ofta dyker det upp hel fryst lax (ofta viltfångad från Alaska) i välsorterade frysdiskar och den är inte dyr. Problemet är att oftast blir en hel lax lite mycket i ett svep, den tar tid att tina och kan man inte filea fisk måste man lära sig det typ här. Och så måste man pilla ut benen med en pincett eller en tång. (OBS spara alltid alla resterna och koka fiskbuljong på dem, vilket jag återkommer till, och i normala fall kan man lämna skinnet på fileen, vilket gör det hela lite lättare)

Jag har kommit på att om man tinar fisken bara så mycket att det går att skära i den så kan man frysa in den i stycken. Man får lätt ut 6 portioner från en fisk (3 från varje sida) och fisken kostar väl en 40-50 spänn.

Tänk på att den viltfångade laxen har en starkare fisksmak och är lite gråare i köttet än den odlade norska fisken man kanske är van vid.

I alla fall, man kan göra en massa saker med fisken. Den går att grava (men det har jag inte lyckats bra med så det skiter vi i). Man kan baka den i ugn och göra pastasås av den.

Ungsbakad lax under mandeltäcke

 Man kan också strunta i mandeltäcket om man vill eller om man är extra fattig, men det blir gott!

Ta en halv påse mandlar och krossa i matberedare eller med stavmixer eller väldigt länge med en kniv. Har man färska örter typ persilja eller citronmeliss kan man ha i dem när man sönderdelar mandeln.

Blanda in med en klick rumsljummet smör (kanske 50 g), lite citronsaft (max 1/2 citron), salt peppar och lite rivet citronskal efter smak. Bre ut över 2 bitar fisk som ligger i en ugnsfast from med skinnet ner.

Har man småtomater kan man lägga dem runt fisken.

Baka i förvärmd ugn på 175 grader i typ 10-15 minuter. Dra upp ugnen på hög temperatur med grill de ett par minuter för att få färg på skorpan. Peta i fisken för att kolla att den är klar inuti.

Under tiden kan man koka ris/quinoa/bulgur eller linser. Servera med yoghurtsås (yoghurt och/eller gräddfil eller creme fraisch, hackade färska/torkade örter om man har - mynta, oregano, persilja, salvia typ - salt, peppar, citronsaft (från den andra halvan) och rivet citronskal), kokta ärtor kanske eller spenat och lök stekt med smör och ihopkokat med lite grädde, halländsk långkål (älskar, älskar detta; man kan göra stora satser och frysa ner i småportioner. Dock att man inte bör Äta stora satser på en gång av detta, pga svårsmält).

Man kan göra en god sallad på rivna morötter blandade med rivet äpple med lite vinägrett
(obs att vinägern i vinägretter kan bytas ut mot citronsaft utblandat med lite vatten och att vinägretter håller sig i evigheter i kylen i en vanlig glasburk med lock som man kan skaka innan användning)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar