lördag 18 februari 2012

Cissi Wallins örtolja del 2

Jag har länge funderat över att skriva del 2 om hur de aktiva ingredienserna i den örtolja som Cissi Wallin fungerar.
Dels vill jag fortsätta att kasta ett löjes ljus över skeptiker (ett nöje jag aldrig kommer tröttna på) som tror att existensen vetenskapliga resultat är beroende av att en skeptiker har hört om dem, men framför allt för att jag tycker att detta är vansinnigt intressant. Nu har jag lite tid över och jag tänkte skriva om kanel, som fanns i Cissi Wallins olja. Om man söker på cinnamon på PubMed får man upp over 1000 träffar, varav fler än 100 är från i år och från förra året. Jag spanar igenom den färska delen och skriver om studier i (för mig) kända tidskrifter som jag tycker ser intressanta ut.
Kanelextrakt har nyligen visat sig ha en potent anti-inflammatorisk effekt på antigenpresenterande celler i kultur. Dessa antigenpresenterande celler är dirigenter i immunförsvaret och styr bland annat hur mycket och vilken sorts T-cell-immunförsvar vi får. Kan man göra de antigenpresenterande cellerna mindre stimulerande och mer dämpande kan man lindra auto-immuna sjukdomar. Mycket riktigt, när forskarna gav möss med en inflammatorisk tamsjukdom kanelextrakt klarade de sig bättre.
Cancer och inflammation är nära sammanlänkade. Vad som förebygger inflammation förebygger också ofta cancer. Det gäller också kanel, som dessutom kan ha ihjäl cancerceller genom att blockera en av de pro-inflammatoriska signalernas master-regulator NFκB.
Ok, men nu använde Cissi Wallin oljan för att bota en infektion och inte cancer! En komponent i kanel - cinnzeylanine – visade sig ha antivirala effekter som liknade de hos kända anti-virala läkemedel.
Kanelolja har också visat sig döda potentiellt sjukdomsframkallande jästsvampar i munnen och förhindra att de gör att skyddsöverdrag, biofilm, som gör dem svåra att tvätta bort.
Ok, inte nog med detta, kanelextrakt kan dessutom underlätta för skinceller att producera kollagen, som fyller ut huden. Eller som författarna uttrycker det ”These results suggested that cinnamon extract is useful in antiaging treatment of skin.” Den studien var publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, visserligen en respektabel tidskrift, men kanske inte inom forskning om huden åldrande. Viss litteratur pekar på antibakteriell effekt av kanelolja.
Det finns dessutom en massa artiklar om hur kanel kan användas som behandling för diabetes, men det är jag inte intresserad av så det struntar vi i.

Mest intressant är att extrakt av kanel (CEppt) kan förhindra att proteinet β-amyloid klumpar ihop sig och ger de plack i hjärnan som orsakar Alzheimer's! Gav man kanelextraktet till möss med Alzheimer's så förbättrades sjukdomssymptomen och placken minskade i storlek och antal.
Artikeln kommer ni åt gratis. Läs speciellt författarnas slutord ”We demonstrated that a minimal concentration of CEppt is capable of inhibiting the formation of both Aβ toxic oligomer species and amyloid fibrils in both the test tube and in the intact animal, and can correct the cognitive impairment in AD animal models.” …”Moreover, we believe that the CEppt, which has a unique herbal supplement profile of actions with multiple components, would have an advantage over crystal-purified drugs containing only a single component, and could be developed as novel precluding, easy to administer, prophylactic treatment of AD pathogenesis.”
Här tycker jag författarna sätter fingret på en viktig slutsats; istället för att som idag fokusera på enskilda, renade komponenter som man vet vad de gör, borde vi istället acceptera att de bästa effekterna kan vi få från flera samverkande komponenter. Hur det fungerar och varför kan vi reda ut efter hand. Men vilket läkemedelsföretag kommer att satsa de enorma summor forkningpengar som behövs för att att ta reda på om kanelextrakt kan bota Alzheimer's?

Så, kanel-komponenten i Cissi Wallins örtolja kan potentiellt bota cancer, förhindra auto-inflammatoriska sjukdomar, ge en fastare hy och bota dig från Alzheimer's. Det som låter som en dålig parodi på vad kvacksalvare och bluffmakare skulle hitta på om sina mirakelmediciner, det finns alltså vetenskapliga belägg för.
Inte underligt att kanel har uråldriga anor som dyrbar medicinalväxt.
Kom igen nu skeptiker, försök sätta wowo-stämpeln i pannan på mig. Snälla, visa att ni kan diskutera faktiska vetenskapliga resultat och inte bara peka finger där ni tror att ni ska kunna komma undan med att ersätta kunskap mer en taskig översittar-attityd!

7 kommentarer:

 1. Jag ju hade en längre diskussion med VOFFARNA angående bland annat om värdet av svininfluensavaccineringarna med dem, vaccineringar som till och med vaccinationsgurun på smittskyddsinstitutet (? heter det så?) verkar ångra så smått nu även i TV.

  Det finns anledning att kritiskt granska även det myndigheter behagar uppmana oss till.

  För övrigt var det spännande med kanelen.

  Att vara på kanelen kan ju få en helt ny betydelse :-)

  SvaraRadera
 2. På kanelen ska man vara. :)

  Har många gånger skrattat åt att skeptiker snabbt förvandlas till anti-skeptiker så fort det finns en myndighetsauktoritet som uttalar sig. Ord från en outbildad myndighetsperson trumfar alltid (alltid) vetenskapliga resultat i skeptikersamhället. Jättetråkigt att skeptikerna inte är intresserade av att försöka förstå forskning istället.

  SvaraRadera
 3. Jag kan inte diskutera faktiska vetenskapliga resultat, men kan gärna peka finger och är duktig på att leverera taskig översittar-attityd. De två sistnämnda ofta i omvänd ordning.

  Fast gentemot ditt skrivande infinner sig sällan en invändning stark nog att generera finger eller lust till översitteri.

  Jag kan helt enkelt för lite eller så brukar jag hålla med det du vill ha sagt i de ämnen där jag tror mig kunna något.
  Och så har jag ju förstås sett att du är duktig på att sätta de pekfingrande översittarna på plats på ett underhållande vis. Sådant avskräcker.

  Nu blir det till att knapra kanelstång.

  SvaraRadera
 4. Simsalablunder; detdär tar jag som en fin om än lite inbäddad komplimang :)

  SvaraRadera
 5. Skäggiga fingrar hindrade mig från att gå rakare på sak, och då blir det lätt en massa mummel.

  SvaraRadera
 6. För det första måste jag säga att det är trevligt med någon som de facto kan analysera vetenskapliga resultat och diskutera det på ett relevant sätt. Ett problem inom skeptikerrörelsen är att de är vana vid att hantera uppenbara lurendrejare som magnetiska armband, vaccinmotståndare och kreationister. Ibland går det av bara farten och vissa saker avskrivs som bluff alldeles för snabbt.

  Dock så tycker jag att du missar ett viktigt steg i dina slutsatser. Att det finns verksamma ämnen i kanel är det väl knappast något att diskutera om. Jag är visserligen bara student men några av mina favoritområden är växtfysiologi och etnobotanik och detta område är ju starkt besläktat med sådana här frågeställningar. Det som du missar är att analysera huruvida det finns en kasualitet mellan denna oljan och de effekter den påstås ha. Det intressanta frågeställningen är alltså inte primärt huruvida det finns verksamma ämnen i oljan utan ifall den kan påvisas ha de effekter som tillverkaren påstår och här missar du tyvärr stort i din text. Och de tester som lyfts fram på hemsidan är knappast relevanta, inte bara då det inte är publicerade resultat, utan att de inte redovisar hur testerna genomförts.

  Ifall jag tillverkar en tvål med kanelextrakt så betyder det ju självklart inte att tvålen har de effekter som kan tillskrivas de effekter som kanelextraktet i sig kan ha.

  Jag tycker också att det är tråkigt att du inte tar upp såpass fundamentala faktorer som dos och administreringsväg.

  Med ett liknande resonemang som du använder så kan man argumentera att samma olja är att likna vid det kemiska stridsmedlet sarin då rosmarin har visat sig ha starkt inhiberande effekt på acetylkolinesteras. Detta är naturligtvis inte relevant då dosen torde vara såpass låg.

  SvaraRadera
 7. Om det finns kausalitet mellan oljan och effekterna den har? Du menar att jag skulle skrivit ett blogginlägg där jag i detalj analyserar exakt hur Cissi Wallin mådde dagen innan hon tog oljan, vilka patogen hon bar på och hur hennes patogen i labb påverkades av oljan olika komponenter? Tjena. Eller vad menar du med att etablera kausalitet, exakt? Hur? Du menar etablera kausalitet på samma sätt som skeptiker i laboratorieexperiment falsifierar varje enskilt påstående av medicinsk effekt på alla preparat som redan en gång visat sig vara verkningslösa? På samma sätt som att läkemedelsföretag följer upp och etablerar kausalitet hos varenda användare i alla studier av läkemedel? Ça va la tête? Detta är ett inlägg om de KAUSAL effekter som kanelolja kan ha på patogener och immunförsvar i kontrollerade laboratorieförsök. Jag undrar om du menar att någon av den forskning jag hänvisat inte lyckas etablera denna kausalitet.

  I tidigare inlägg diskuterades administration - Cissi Wallin åt inte tvål. Jag har visst diskuterat doser och doser diskuteras i varenda artikel, om man nu bemödar sig (även i texten jag citerar). Eftersom det är effekten av kanelolja eller kanelextrakt har studerats i alla de artiklar jag refererar, och INTE framrenade isolerade komponenter så handlar inte undersökningarna om artificiellt koncentrerade kemikalier. Faktiskt var en viktig del av poängen att de olika komponenterna i oljan kan ha synergieffekter som förloras vid rening och concentration. Därför liknar mitt resonemang inte alls din diskussion om sarin (...!?)

  Vad är det med människor som inte kan ta till sig information om man inte tuggar dem åt dem? Är så vansinnnigt trött på studenter som missuppfattat "handledning" som "den som håller mig i handen" eller "den som pekar med hela handen". Detta är en blogg som du kan ta del av om det ger dig någonting. Men jag tänker inte ta requests här och skedmata dig. Referenserna får du läsa själv och Pubmed finns om du undrar över doser. Detta är min fritidssysselsättning och du är inte min student tack och lov.

  SvaraRadera