lördag 7 januari 2012

Om orsaken till finanskrisen

Andreas Bergh försöker förstå finanskrisen bla här, här och här.
Han landar i slutsatsen att finanskrisen kunde uppstå för att politiken infiltrerats av finansindustrin och att den politiska och den ekonomiska makten gynnat varandras intressen på bekostnad av majoriteten. Nu är ju inte problematiken i att staten och kapitalet sitter i samma båt en ny insikt, men Andreas uttrycker en uppfattning som jag delar.
Hur hanterar vår insiktsfulla höger risken med att ge näringslivet en gräddfil in i den demokratiska makten? Man röstar för en regering som näringslivet kan köpa politik av, låter ett välfärdsindustriellt komplex av Carema-moderater ta över vården och lämnar över utrikespolitiken till en medelstor hund direkt från fossil-industrin.
Hur föreslår då den intellektuella högern att politiken ska förhålla sig till finansindustrins politiska makt? Jo, politikerna bör göra precis som finansindustrin vill och sänka skatten för de allra rikaste och sänka kapitalskatten. That will teach them!

Problem; finanskrisen är en konsekvens av att politiken har infiltrerats av en ekonomisk elit som gynnt sig själv på bekostnad av resten av samhället. Lösning från höger; vi väljer politiker som gynnar en ekonomisk elit (dvs inkl sig själva) på andras bekostnad!

Vi gratulerar Andreas till en träffsäker marxistisk analys av statens roll i kapitalism och önska lycka till med jobbet med lösningarna!

4 kommentarer:

 1. Jag störs inte av etiketter, så jag slickar i mig av berömmet.

  Men påpekar också att de allra rikaste har skatteplanerat bort inte bara värnskatten utan hela den statliga inkomstskatten sedan länge. Den elit jag pratar om kan - något tillspetsat - be centralbanken skapa nya pengar för att dölja förlusterna i den egna verksamheten. Jag tror inte de har några större problem med marginalskatterna på inkomst.

  SvaraRadera
 2. Fast ändå, enligt Svenskt Näringsliv är värnskatten "ett påtagligt problem". Om man söker på SN (de företräder alltså den ekonomiska eliten, eller kapitalägarna som vi kan kalla dem, marxister emellan) ger "värnskatt" 68 träffar (varav 11 från 2011).
  Jag tycker att det är naivt att å ena sida se problematiken i kapitalägarnas influens över politiken och samtidigt (oreflekterat) gå deras politiska ärenden...

  SvaraRadera
 3. Den svenska modellens samhälle är väl ingen höjdare precis - för oss av vanligt folk = merparten av medborgarna, tyvärr tyvärr... :cry:

  SvaraRadera
 4. Med all respekt för att det finns en betydande skillnad mellan att tjäna 14 000 kr och ex 40 000 i månaden så måste väl endå den stora ekonomiska makten finnas hos det fåtal invidider som tjänar 10 000 000 - 100 000 000 kr i månaden i kapitalinkomster, eller? Och vad käller inkomst av kaptial så betalas det jämna 30 % i skatt oavsett om din inkomst är 0 eller 100 miljoner i månaden.

  SvaraRadera