När Cissi Wallin berättade att örtolja hade fungerat på hennes förkylning gick larmet bland skeptikerna. Örtoljan kallades föraktfullt magisk och man grämde sig över att Cissi hade ett mediautrymme. Mediautrymmet sågs som ett motiv för att ge så hårt mothugg som möjligt och statuera exempel – ingen ska få stå och säga felaktigheter i media, anser vetenskaplighetens självutnämnda väktare. Folk ska inte uttala sig om någonting de inte vet någonting om, var ett annat omdöme. Cissi fick också fungera i utbildningssyfte där skeptiker skulle lära sinsemellan hur man kan svänga sig med begrepp som argumentationsfel och halmgubbe.
Men ingen frågade vad det var hon hade använt för örtolja eller om hennes påstående om funktion var rimligt. Jag tycker att just den ignoransen är väldigt underlig om man försöker agera den vetenskapliga kunskapens väktare och om man anser att folk som uttalar sig utan kunskap är fria villebråd för hån. Eftersom det visat sig vara mer regel än undantag att skeptiker har fel blev jag förstås väldigt nyfiken på oljan.
Den örtolja som Cissi Wallin använde innehöll lika delar kryddnejlika (Syzygium aromaticum), olja från citronskal, kanelolja (Cinnamomum verum) Eukalyptus (Eucalyptus radiata) och Rosemarin (Rosmarinus officinalis).
Det visade sig finnas betydligt mer forskning på dessa oljor och dess aktiva ingredienser än vad jag hade föreställt mig, alldeles för mycket för att jag ska kunna gå igenom allt och sammanfatta det här, men jag ska ge ett axplock.
Jag har valt att fokusera på den nyare forskningen av flera orsaker; I den forskningen refereras äldre litteratur som inom fältet fortfarande anses vara viktig. Senare arbetens hypoteser utgår från betydligt mer kunskap och är, i och med att dessa bygger på tidigare studier, mer raffinerade och relevanta. Slutligen så sker det en metodutveckling som innebär att analysen av de senare resultaten är bättre.
När man läser igenom sammanfattningar av de arbeten där man studerar essentiella oljor kan man urskilja två huvudsakliga motiv för senare arbetena. Dels finns ett intresse för att hitta medel som dödar multiresistenta bakterier och fungus inom sjukvården och dels är livsmedelsindustrin intresserad av att förhindra bakterier och mögel från att växa på livsmedel. Detta innebär att de bakteriedödande effekterna av oljorna har undersökts med olika metoder, av forskare med olika bakgrund och i helt olika syften. De resultat som samstämmer mellan dessa olika typer av studier är i regel mycket pålitliga.
Jag delar upp ingredienserna på flera bloggposter; det blir för tungt annars.
Jag börjar med Kryddnejlika (clove eller clove bud på engelska).
Söker man på Syzygium aromaticum i Pubmed så man upp 104 träffar, varav 36 är från 2009-2011. Aktiva substanser är främst eugenol (som utgör ca 85% av den essentiella oljan) och cinnamaldehyde (kanelaldehyd) ett ämne som jag återkommer till. En sökning på eugenol genererar nästan 4000 träffar, ”eugenol bacteria” nära 500, varav 22 bara från i år. Eugenol används för sin antibakteriella effekt som del i den fyllning tandläkare använder i rotkanaler; de som har gjort det känner igen smaken av kryddnejlika.
När man studerar anti-mikrobiell effekt av ämnen gör man gradvis spädningar tills den bakteriehämmande effekten försvinner. Parallellt jämför man med ett antibiotikum, eller någonting annat som mikroorgnismen är känslig för. Den kritiska koncentrationen kallar man för MIC, minimum inhibition koncentration.
På fass.se kan man läsa att ”Eugenol (C10H12O2), 2-metoxi-4-(2-propenyl)fenol är en klar oljig vätska som extraheras från eteriska oljor från framförallt kryddnejlika, muskot, kanel och lagerblad. Eugenol hämmar tillväxten av bakterier redan i mycket låga koncentrationer, den är starkt antiseptisk. Den är också lokalbedövande.” För de som föredrar myndighetssvenska framför forskning.
Kryddnejlika har visat sig vara effektivt mot multiresistenta bakteriesammar och eugenol visade sig öka effekten av läkemedel mot läkemedelsresistenta stammar av jäst-patogenet Candida albicans.
Eugenol och också visat sig hämma olika herpesvirus
Förkylningssymptom är ofta immunopatologier, dvs, det är immunförsvarets reaktion som man känner av, inte de direkta effekterna av bakterier eller virus. Därför är det extra intressant för upplevelsen av effekten hur olja påverkar det inflammatoriska immunförsvaret.
Eugenol har (via hämning av nuclear factor kappa B (NF-kappaB)) visat sig minska uttrycket av en gen som är central vid inflammation, COX-2, och som hämmas av en rad anti-inflammatorska läkemedel, bland annat Ibuprofen.
Det innebär att euginol minskar kroppens inflammatoriska respons med allt vad det innebär.
Sök gärna på ”eugenol cox-2” om ni vill veta mer.
Essentiell olja från kryddnejlika förhindrar produktion av några av de viktigaste pro-inflammatoriska cytokinerna i makrofager (bakterieätande celler) från mus och människo-celler
Nikotinbehandlate makrofagers bakteriedödande funktion förbättrades och immunsvaret mot bakterier skiftade från ett Th1 svar (antiviralt proinflammatoriskt) till ett Th2 svar (antibakteriellt).
Eugenol har också visat sig vara en prohapten, dvs ett ämne som kan omvandlas i kroppen till ett hapten som kan ge allergiska reaktioner mot andra orelaterade molekyler.
Hur ligger det till med kvaliteten på oljan? Just denhär oljan utges vara certifierad av AFNOR ett franskt testlabb som är medlemmar i ISO, och den är alltså certifierad för invärtes bruk som jag förstår det.
Sammanfattningsvis; den första av komponenterna i Cissi Wallins olja har visat sig fungera anti-mikrobiellt, inflammationshämmande och lokalbedövande. Oljans huvudingrediens används flitigt inom tandvården pga dessa egenskaper - du har den förmodligen själv i munnen.
1-0 till Cissis örtolja.
#6 (oktober 2024): mest om böcker
3 månader sedan
Kommer du att granska healing härnäst? Cissi har nämligen påstått rätt så osannolika saker om det också.
SvaraRaderaNej, jag hade tänkt hålla mig till örtoljan :-D Den räckte ju för att ni skulle gå loss.
SvaraRaderaTror du att om en sak är dåligt underbyggd, då är per automatik allting associerat med det fel? Vidskepelse kallas ett sådant antagande (och halmdocka och argumentationsfel för den delen, men det visste du nog). Det antagandet är ren slöhet och inte förenligt med en vetenskaplig kunskapssyn. Shape up, skeptiker!
Nej, sluta övertolka nu. Jag tänkte bara att vi kanske kan enas om att healing är humbug. Hade inte lust med vidare bråk om saken, utan bara så.
SvaraRaderaOk, då kan vi ju hålla oss till oljan då? :)
SvaraRaderaOm Cissi hade sagt att Vicks Blå halstabletter hade hjälpt hade nog ingen reagerat. Trots att det nog är betydligt mindre mängder aktiva ämnen i dem. ;-)
SvaraRaderahaha, dessutom innehåller Vicks produkter också eukalyptusolja, bla.
SvaraRaderaDrack hon oljan? Injicerade hon den? Eller på vilket vis blev den fysiologiskt tillgänglig för att lindra/bota förkylningen?
SvaraRaderaAtt en växt har medicinsk påverkan spelar oftast ingen roll om jag stoppar den i skorna.
Bra poäng, Feuerzeug. Egentligen spelar det liten roll eftersom dehär oljorna kan absorberas genom huden. Men lokala dosen är en intressant fråga som vi lär få återkomma till.
SvaraRaderaDagens hjälte!
SvaraRaderaMycket, mycket bra. Det behövs en skeptikerrörelse, men inte en skeptikerrörelse som drivs av amatörer som gör anspråk på en kompetens de inte har (som du kanske vet har hälften av alla i styrelsen för VoF ingen eller bara obetydlig vetenskaplig utbildning, och ännu sämre ställt är det ju bland fotfolket). Utmärkt att de som verkligen besitter den nödvändiga kompetensen har börjat ta bladet från munnen och kritisera skeptikerrörelsen efter förtjänst.
SvaraRaderaDetta kan gott också nämnas: Peter Illi som artikeln här ovan länkar till (angående "Örtoljan kallades föraktfullt magisk och man grämde sig över att Cissi hade ett mediautrymme") har tagit så illa vid sig av kritiken, att han aktivt går in och raderar stycken i kommentarer, bara för att de länkar till denna kritik, och utan att ens nämna att styckena är raderade. På detta finns screenshots.
SvaraRaderaPeter Illi är som bekant en av VoFs samarbetspartners och i övrigt personlig medarbetare till Christer Sturmark. Det är alltså inget hinder för att bedriva falskspel.
Jag provade att lägga in denna kommntar på Peter Illis blogg:
SvaraRadera"Här är två relevanta länkar(inklusive kommentarer till länkarna.) :
http://nymnchen.blogspot.se/2011/09/nar-cissi-wallin-berattade-att-ortolja.html
http://nymnchen.blogspot.se/2012/02/cissi-wallins-ortolja-del-2.html "
Först lade jag in en "snäll" kritik, och det gick igenom direkt. Sedan
provade jag ovanstående inlägg. Men det togs inte in. "Skeptikernas" självbild verkar vara viktigare att vårda, än en korrekt bild av verkligheten. Då kommer censur väll till pass('''Se de devota berömmet hans kompisar ger honom på hans sida).
Så Rickard Berghorns påståenden stämmer.