lördag 20 mars 2010

Om att sila mygg och svälja kameler


Tankeövning; hur hade reaktionerna sett ut om vi haft en rödgrön regering vid makten?

Ibland när jag hör något sorts vansinnespåhitt från Alliansen funderar jag på hur det skulle ha sett ut i gammelmedia om det istället kommit från de rödgröna. Hur raffinerat skulle inte en rödgrön regering ha slaktats av de borgerliga dagstidningarna om nya lagförslag fått så skoningslös kritik av lagrådet om och om och om igen? Och hur skulle det låtit om de ÄNDÅ drivit igenom dem?
Vilket ramaskri om socialist-politik hade det inte blivit om en rödgrön regering räddat ett företag genom att ge 4 miljarder i lånegaranti till ryska maffian?
Hur skulle inte Björklund vältra sig i ett Socialdemokratiskt misslyckande av den magnitud han själv åstadkommit? Hur skulle inte media gotta sig åt att plocka sönder felaktig statistik eller felaktiga glädjeprognoser - om det varit en rödgrön regering? För att inte tala om flera oegentligheter som personer i det ledande regeringspartiet ägnat sig åt, eller moderpartiets eget hemlighetsmakeri om partibidrag - hade det varit de rödgröna hade pressen krävt att huvuden skulle rulla och krävt "korten på bordet". Vad skulle hänt om en rödgrön regering struntat i ett riksdagsbeslut? Föreställ er hur det skulle ha låtit när alla plötsligt blivit demokratins tillskyndare.
Jag funderar ofta på hur lätt Alliansregeringen kommer undan, och hur allvarliga problem måste se ut som struntsaker i dagstidningsläsares ögon. Det silas mygg och sväljs kameler i svensk media som aldrig förr - Monas väska genererade spaltmeter, medan Littorins fuskexamen (!) snabbt glömdes bort. Ovan är bara ett litet litet urval av det som dagstidningarna tystat ner, men som knappast gått bloggare och twittrare förbi. Efter denna behandling med silkesvantar har Reinfeldt mage klaga på medias tuffa granskning och hur media inte rapporterar om det positiva. Är det kanske därför regeringen vill ge de konservativa bastionerna statligt presstöd, så vi inte drunknar i kommunistpropagandan?

 Om jag blir beklämd över den usla granskningen av enskilda händelser, så är det ingenting emot hur förtvivlad jag blir när jag ser hur media sväljer "nya" moderaternas PR-makeovers med hull och hår. Inte ens med moderaternas egen guide till sitt eget nyspråk förmår media att se igenom dimridåerna. För det är exakt vad det handlar om. Sveriges konservativa och nyliberaler har nämligen insett att det inte är förenligt med regeringsmakten att sänka skatterna för sakens skull - trots att det är just det det handlar om. 
Skattesänkningar skapar inte nya jobb, och därför får vi heller aldrig höra om hur skattesänkningar HAR skapat jobb, bara att de SKA skapa jobb. Syftet är skattesänkningarna i sig och därför menar jag att Alliansen helt enkelt inte är intresserade av att diskutera antalet jobb skattesänkningarna skapar, eller till vilken kostnad. Det är väljarna däremot - de tycker både jobben och välfärden är viktigare än skattesänkningar. Uppdikatde effekter av skattesänkningen är alltså bara intressanta så läge de lockar väljare.
Jag har dessutom aldrig hört en borgerlig politiker tala om en skattesänkning
som en kostnad för staten. En skattesänkning är väl bara att man återbördat pengarna till dess rättmätiga ägare?
Tro inte att denna rättmätiga ägaren skulle vara den som arbetar! Det är den som anställer som ska ha fördel av skattesänkningen visar det sig. Det framkommer i DI den 24 februari:
"Regeringen har inte heller varit tydlig med hur skatteavdraget fungerar, enligt Calmfors. Regeringen borde vara tydligare med att orsaken till att sysselsättningen ökar när jobbskatterna sänks, är att facket och de anställda minskar sina lönekrav."
Lars Calmfors, Finanspolitiska rådet.
Om jobbskatteavdraget fungerar som det är tänkt ska det helt enkelt hålla tillbaka lönerna. DIN skattesänkning hamnade i företagarnas plånböcker (i och med att arbetskostnaderna hålls tillbaka vilket leder till högre vinster som i sig inte är direkt kopplade till några nya jobb) - och som avtalsrörelsen framskrider verkar strategin fungera fantastiskt utmärkt.

Inte konstigt att Regeringen inte gått ut och skyltat med detta, det rimmar ju illa med att var "det nya arbetarpartiet". Igen är det alltså inte arbete, utan ägande som gynnas.

Men insikten att ekonomiska argument systematiskt används för att skapa falska förespeglingar om politikers motiv, det är riktigt farligt. I Sverige finns det i princip ingen media som på allvar granskar den politiska ekonomin, argumenten den bygger på och de reella effekterna. Det är mycket oroande.

9 kommentarer:

 1. IMBA - ska länka ditt inlägg på facebook och bloggen.

  Mitt i prick

  SvaraRadera
 2. Tack Eva. Kul att du gillade det. Det är sådant jag gått och funderat över länge.

  SvaraRadera
 3. Jag har diskuterat detta med min mamma som är journalist och hon hade ett par viktiga poänger. Nyhetsredaktionerna är inte styrda politiskt, men de har väldigt lite resurser till att följa upp och gräva. Hon tror inte att nyhetsvärderingen kommer att ändras vid ett regeringsskifte. Vi får se. Ett annat sätt att se det är att Alliansen var mycket skickligare på att sitta i opposition. De såg till att göra nyhetsvärdig dramatik kring dåvarande regeringens politik - och levererade den till journalisterna.
  Att ledarsidor är konservativa, det vet vi, så det är ingenting att orda om. Sossarna får skylla sig själva för att A pressen försvann - poster tillsattes politiskt snarare än efter kompetens. De kunde helt enkelt inte driva tidningar.

  Sammanfattningsvis kan man fundera på om situationen helt enkelt är en konsekvens av en opposition som är dålig på (ovillig att) leverera lättsmälta nyheter till tidspressade journalister - samtidigt som regeringen och dess lobbygrupper är väldigt bra på det. Ovanstående inlägg ska alltså inte tolkas som att jag är en konspirationsteoretiker av något slag. Jag har inte gett mig på att försöka reda ut VARFÖR det ser ut som det gör. Men jag konstaterar att Alliansen slipper lätt undan.

  SvaraRadera
 4. Alliansen har absolut inte varit duktiga på att sitta i opposition - alliansen har dock haft hjälp av borgerlig/liberal gammelmedia samt kapitalstarka opinionsbildande aktörer. Då är det lätt att vara i opposition.

  Självklart slipper alliansen lätt undan, de har så pass stort inflytande över media samt ett antal nyckelpersoner på lämpliga platser - många som de inte ens själva vet om.

  SvaraRadera
 5. Tack, Sovande Folket!
  Marcus, jag tycker faktiskt att de rödgrönas opposition har varit plågsamt lam. Visst, det skulle ha varit lättare om man haft de borgerliga medierna till sitt förfogande, men nu när det inte ligger till så får man anpassa oppositionen efter det, och kanske vara lite mer aggressiva och media-strategiska. Tex, CUF-grejen med det gredelina kuvertet, det är ju ett exempel.
  Blogga räcker liksom inte.

  Ok, bara dagarna efter att jag skrivit så skärper sig media och tar tag i ett par av de saker jag länkade till:
  DN reder ut den felaktiga jobbstatistiken http://www.dn.se/nyheter/valet2010/snariga-jobbsiffror-forvirrar-debatten-1.1065851
  Sanna Rayman är tydlig i SvD på ledarplats om att man inte kan ha en justitieminister som inte kan skilja på misstänkta och dömda.
  GP tar, om än i notisform, upp lagrådets kritik mot regeringens låga kvalitet på lagförslagen.
  Jag ska hålla ögonen öppna och se om det dyker upp mer.

  SvaraRadera
 6. Åsa , delvis håller jag med men OM opositionen skulle vara mer aggressiv så är det väldigt många väljare som helt enkelt inte kan ta till sig budskap om de avviker för många grader från det som media bestämmer vara rimligt.

  Det är ett av vänsterns problem att budskap som skiljer sig för mycket från de normer som satts upp av media inte accepteras av väljarna oavsett om de är sanna eller inte.

  Det krävs ju ganska mycket vidsynthet för att ta till sig något när "alla" dagstidningar och TV kanaler säger att det är fel eller inte bra.

  SvaraRadera
 7. Jag hittade precis din sida, har läst en hel del av dina inlägg och vill bara delge min uppskattning. Alltid kul att hitta läsvärda kvalitetsbloggar!

  mvh
  Osunt

  SvaraRadera