Jag har länge funderat över att skriva del 2 om hur de aktiva ingredienserna i den örtolja som Cissi Wallin fungerar.
Dels vill jag fortsätta att kasta ett löjes ljus över skeptiker (ett nöje jag aldrig kommer tröttna på) som tror att existensen vetenskapliga resultat är beroende av att en skeptiker har hört om dem, men framför allt för att jag tycker att detta är vansinnigt intressant. Nu har jag lite tid över och jag tänkte skriva om kanel, som fanns i Cissi Wallins olja. Om man söker på cinnamon på PubMed får man upp over 1000 träffar, varav fler än 100 är från i år och från förra året. Jag spanar igenom den färska delen och skriver om studier i (för mig) kända tidskrifter som jag tycker ser intressanta ut.
Kanelextrakt har nyligen visat sig ha en potent anti-inflammatorisk effekt på antigenpresenterande celler i kultur. Dessa antigenpresenterande celler är dirigenter i immunförsvaret och styr bland annat hur mycket och vilken sorts T-cell-immunförsvar vi får. Kan man göra de antigenpresenterande cellerna mindre stimulerande och mer dämpande kan man lindra auto-immuna sjukdomar. Mycket riktigt, när forskarna gav möss med en inflammatorisk tamsjukdom kanelextrakt klarade de sig bättre.
Cancer och inflammation är nära sammanlänkade. Vad som förebygger inflammation förebygger också ofta cancer. Det gäller också kanel, som dessutom kan ha ihjäl cancerceller genom att blockera en av de pro-inflammatoriska signalernas master-regulator NFκB.
Ok, men nu använde Cissi Wallin oljan för att bota en infektion och inte cancer! En komponent i kanel - cinnzeylanine – visade sig ha antivirala effekter som liknade de hos kända anti-virala läkemedel.
Kanelolja har också visat sig döda potentiellt sjukdomsframkallande jästsvampar i munnen och förhindra att de gör att skyddsöverdrag, biofilm, som gör dem svåra att tvätta bort.
Ok, inte nog med detta, kanelextrakt kan dessutom underlätta för skinceller att producera kollagen, som fyller ut huden. Eller som författarna uttrycker det ”These results suggested that cinnamon extract is useful in antiaging treatment of skin.” Den studien var publicerad i Journal of Agricultural and Food Chemistry, visserligen en respektabel tidskrift, men kanske inte inom forskning om huden åldrande. Viss litteratur pekar på antibakteriell effekt av kanelolja.
Det finns dessutom en massa artiklar om hur kanel kan användas som behandling för diabetes, men det är jag inte intresserad av så det struntar vi i.
Mest intressant är att extrakt av kanel (CEppt) kan förhindra att proteinet β-amyloid klumpar ihop sig och ger de plack i hjärnan som orsakar Alzheimer's! Gav man kanelextraktet till möss med Alzheimer's så förbättrades sjukdomssymptomen och placken minskade i storlek och antal.
Artikeln kommer ni åt gratis. Läs speciellt författarnas slutord ”We demonstrated that a minimal concentration of CEppt is capable of inhibiting the formation of both Aβ toxic oligomer species and amyloid fibrils in both the test tube and in the intact animal, and can correct the cognitive impairment in AD animal models.” …”Moreover, we believe that the CEppt, which has a unique herbal supplement profile of actions with multiple components, would have an advantage over crystal-purified drugs containing only a single component, and could be developed as novel precluding, easy to administer, prophylactic treatment of AD pathogenesis.”
Här tycker jag författarna sätter fingret på en viktig slutsats; istället för att som idag fokusera på enskilda, renade komponenter som man vet vad de gör, borde vi istället acceptera att de bästa effekterna kan vi få från flera samverkande komponenter. Hur det fungerar och varför kan vi reda ut efter hand. Men vilket läkemedelsföretag kommer att satsa de enorma summor forkningpengar som behövs för att att ta reda på om kanelextrakt kan bota Alzheimer's?
Så, kanel-komponenten i Cissi Wallins örtolja kan potentiellt bota cancer, förhindra auto-inflammatoriska sjukdomar, ge en fastare hy och bota dig från Alzheimer's. Det som låter som en dålig parodi på vad kvacksalvare och bluffmakare skulle hitta på om sina mirakelmediciner, det finns alltså vetenskapliga belägg för.
Inte underligt att kanel har uråldriga anor som dyrbar medicinalväxt.
Kom igen nu skeptiker, försök sätta wowo-stämpeln i pannan på mig. Snälla, visa att ni kan diskutera faktiska vetenskapliga resultat och inte bara peka finger där ni tror att ni ska kunna komma undan med att ersätta kunskap mer en taskig översittar-attityd!
#6 (oktober 2024): mest om böcker
2 månader sedan