Jag lagar aldrig mat efter recept, utan utifrån principer och vad jag råkar ha hemma och det blir alltid över. Så det finns inga klara mängder och alla ingredienser har många ersättningsalternativ. Lägg gärna in fler ersättningsingredienser i kommentarerna.
Variationer av linsgryta på röda linser
Hacka upp en lök (gul, röd eller purjo)
Skala 2-3 morötter och skär upp
Fräs på medeltemperatur i smör, eller olja (eller bådadera) tills mjuka och lite gyllenbruna (man kan ha i lite chili och/eller ingefära här om man gillar det.)
Ha i en buljongtärning och fördela under fräsning
Häll på ½ dl röda linser.
Rör om så att inte buljongtärningen bränner
(Har man vitt vin hemma kan man hälla på en skvätt och låta koka ner till ½ volymen.)
På med ca 5 dl vatten.
I med ½ rivet apple och/eller apelsinsaft motsvarande en halv apelsin, lite rivet skal från citron och/eller apelsin
Kanske ett lagerblad och färsk/torkad mejram/oregano
Låt puttra; soppan är klar när linserna är lite lagom sönderkokta.
Om man vill kan man ha i lite grädde eller crème fraisch. Är soppan för tjock (linserna fungerar som redning) kan man ha i lite mjölk eller mer vatten
Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sherry om man har det hemma. Lite muskot kan man också riva ner.
Soppan kan varieras i all oändlighet beroende på vilka rotfrukter man har. Det som gör den god är balansen mellan det söta från frukten, sältan från buljongen och syrligheten från citronsaften.
Jo, man kan naturligtvis göra soppan slät genom att använda stavmixer och sedan låta den koka ihop en kort stund till.
SvaraRadera