torsdag 9 april 2015

Politisk journalistik


Höger-oppositionen klagar som bekant över hur regeringen regerar. Förmodligen för att de tycker att de skulle gjort ett bättre jobb själva. Naturligtvis blir man som väljare nyfiken på hur det jobbet skulle sett ut. Naturligtvis frågar journalisterna hur oppositionen skulle ha föredragit att istället driva den politiken som de nu är så missnöjda med. Detta vore ju ett gyllene tillfälle för oppositionen att slänga fram några väl valda talepunkter om vad i det borgerliga alternativet består. Sälja sin politik lite, visa att man har ett bättre alternativ, att man tänkt till. Men nä. Nästan aldrig berättar högern vad de skulle gjort bättre. Varför kan man spekulera i. Det har jag förstås gjort, men det jag tycker är riktigt intressant är varför journalisterna bara nöjer sig. De skriver glatt sina ”hund bet man”-artiklar: ”valfri allianspartist kritiserar regeringen”. Så jag tänkte göra det lite lättare för den politiska journalistkåren. Jag har gjort ett intervju-formulär, så de slipper ställa onödiga frågor de ändå inte får svar på (och slipper kolla upp vad allianspartisten tidigare sagt att den skulle göra i regeringens situation). Du behöver inte ens vara journalist för att skriva om oppositionens kritik mot regeringen!
Såhär funkar det:
Fyll i namn, parti och ämne (X) i första meningen.
När det dyker upp fet text, välj ett av tre alternativ och stryk de två andra.

”(Namn) från (Parti) kritiserar regeringen för att misslyckats/agerat förhastat/varit otydliga med (X). Detta visar att regeringen inte är överens/redo att regera/bättre än oss. Det är anmärkningsvärt att regeringen inte bara fortsätter vår politik/bara fortsätter vår politik/inte driver igenom sin politik i riksdagen.  Det är inte bra för Sverige/Staden jag bor i/mig personligen att regeringen inte uppfyllt sina vallöften/uppfyllt sina vallöften som vi ogillar/uppfyllt våra vallöften.
Oppositionen menar att konsekvensen av beslutet blir minskad valfrihet/valfrihet/valfrihet och försämringar för ekonomin/kvaliteten/pensionärerna.”



Med detta lilla formulär kan alla bedriva precis samma kvalitetsjournalistik som de stora tidningarna. Namn, parti och ämne hämtar man från partiernas pressreleaser! Dagens oppositionspolitik skriver praktiskt taget sig själv!