söndag 10 november 2013

Snabba rårakor

Rårakor är ibland lite jobbiga eftersom de måste steka länge för att potatisen ska bli ordentligt mjuk och då är de lätta att bränna i processen. Det finns sätt att komma runt detta; genom att antingen ånga eller micra grönsakerna innan.

Sätt vatten på kokning i en stor kastrull. Ovanför vattnet hänger du ett durkslag eller en sil. Täck så gott det går med ett lock.
Riv 2 morötter och häng dem ovanför det kokande vattnet i silen medan du skalar och river potatisen. När potatisen är riven lägger du de ångade morötterna i en bunke och ångar potatisen istället. Medan du ångar potatisen skalar du och river löken. När löken är klar lägger du den ångade potatisen tillsammans med morötterna och den rivna löken i bunken.
Hetta upp en stekpanna med massor med olivolja och smör.

I bunken:
knäck i 2 ägg
ca 1/2 tesked salt och lite svartpeppar
i med lite yoghurt/creme fraiche om man vill
rör ner ca 1 rågad matsked mjöl

Klicka ut smeten i stekpannan, platta till och stek på hög värme (tillsammans med bacon om man är lagd åt det hållet) tills knaprigt; då är det klart.

Istället för att ånga morötterna och potatisarna kan man förstås micra dem. Man får testa sig fram med tider och effekter. Apropå detta; att micra förkortar tillagningstiden för grönsaker i ugn också. 5 min i micron kan ta ner tillagningstiden en halvtimme för tex klyftpotatis.