lördag 12 oktober 2013

Billig kålrabbi för kolhydratfobiker

Där jag bor, i Heidelberg, odlas en massa kålrabbi. Den är billig, vacker och pinfärsk här. I Sverige äter man inte så mycket kålrabbi så jag vet inte riktigt vad jag ska göra med den. Så jag improviserade.

Ett paket bacon stektes i småbitar medan jag kokade upp saltat vatten.

Jag skalade och skar en kålrabbi i skivor (ca 0,5 cm tjocka) och hackade sönder blasten (obs att stängerna som håller blasten är stenhårda och trådiga) och slängde ned allt i det kokande vattnet.

Efter ca 5 minuter hällde jag av vattnet (spara minst 1 dl) och lade i kålrabbin med baconet.

På med lite olivolja och stek tills kålrabbin fått lite färg. I normala fall skulle jag ha hällt på vitt vin här, men det hade jag inte, så jag hällde på äppelsprit och lät koka bort. Detta kan man nog skippa.

Sen på med lite kokspad.

Nu råkade jag ha en bit gorgonzola hemma som signalerade "ät mig helst igår eller kasta mig", så jag hackade i gorgonzolan, lät den smälta, hade i lite grädde och peppar och serverade. Mycket lyckat.

En budgetvariant utan gorgonzola kan jag tänka mig är att strö lite vanlig riven ost över och gratinera stekpannan under grill i ugnen tills osten fått färg.

måndag 7 oktober 2013

Mer billig fisk (som går jättefort)


Racerbaconfisk

I frysdiskarna finns det väldigt platta fileer av vit fisk i plastpåsar som man inte känner igen namnet på. Så tänker man att dessa platta, torra skosulor är straffet för att vi utrotade torsken och nu får vi stå där och skämmas.
Dock kan man glömma sin skam om man tillsätter bacon och fett.

Klipp ner ett paket bacon i en varm stekpanna och stek hårt.

I med skuren purjolök och lite färsk chili om man har. Det hela ska bada i fett, i med smör om så behövs.

Lägg på de frysta fisksulorna. Är de för långa för stekpannan får man bända itu dem.  Försök peta ner dem i fettet (vilket alltså är lättare om det är mycket av det).

På med juice från en halv citron.

Nu kommer det svåra; vad ska man ha för buljong.
1) Buljongtärning el dyl. Hacka ner i pannan, stek med, på med en liten skvätt vitt vin eller vatten.
2) Egen buljong; ha på typ 2 dl och låt koka bort ca hälften på våldsam värme.

På med 2 generösa dl vispgrädde. Peppra, kolla sältan, behövs mer citronsaft? Ska jag dryga ut med lite frysta gröna ärtor? Kanske lite persilja? Sherry?

Koka upp fort och sen är det klart.

Denna mat är kliniskt ren från kolhydrater och när jag är på det humöret undviker jag att lägga till dem. Det är ju inte så att man lider brist på kalorier om man äter detta. Annars har jag serverat med både potatis och coucous.

Hela processen tar ungefär 10 minuter

Riktigt bra mat för väldigt lite pengar Vildlax (del 3) och annan fiskpasta


Fortsättning på hur man lagar absurt billig mat och vad man gör med frusen vild-lax

Laxpasta
Ta fram en fryst portion lax. Har man den i en plastpåse kan man låta den tina i ljummet vatten. Skär laxbiten i benfria, skinnfria slamsor

Hacka lök (gul/röd eller purjo) och stek i stekpanna på medelvärme i smör och/eller olja tills mjuka och gyllenbruna

(Hacka ner eventuella andra grönsaker som paprika eller zucchini, om man har)

Har man vitt vin över, släng på en slatt här och låt i princip koka bort, annars juice från en halv citron

På med ca 3 dl av fiskbuljongen och reducera ner till hälften

På med grädde eller creme fraisch (max en halv förpackning)

(här kan man slänga i frysta ärtor)

Smaka av såsen med salt, peppar och mer citronsaft

Strö över fiskslamsorna medan såsen kokar, men ta omedelbart bort pannan från värmen. Skaka om lite för att blanda, men rör inte, för då disintegrerar fisken

Servera med pasta och eventuellt riven ost

Tonfisksås

Stek lök enligt ovan. Man kan också ha i morot här, men antingen måste den vara väldigt finhackad för att hinna bli mjuk eller så får man köra den ½-1 minut i mikron innan

Krossa i ½ buljongtärning i fettet i stekpannan och låt steka med. Rör ner 1 tesked senap 

Ha i en halv bit hackad fetaost (måste inte vara the good stuff) och låt den mjukna (här kan man dra upp värmen)

Ha i en burk tonfisk (i olja eller vatten). Man kan låta lite av vätskan rinna av

Låt det hela koka upp och ha tillsist i ca 1-2 dl yoghurt. Ta av från värmen innan det hinner börja vrålkoka, för då skär sig yoghurten.
Smaka av med peppar (salt brukar inte behövas pga buljongtärning och fetaost)

Servera med pasta

Sardin-pasta
Hela sardiner i olja är en fantastisk fiskkonserv. Sardinkonserver löjligt billiga och sardiner helt osannolikt nyttiga. Sardiner är väl det som finns kvar i havet vid dethär laget.

Stek hackad vitlök och chili (helst färsk) i olivolja på hög värme. Innan de hinner brännas, släng på 2 nävar hackade (gärna färska, gärna cocktail)tomater och stek på högsta värme i ca 1 minut. På med 2 burkar hela sardiner som man fördelar jämt över stekpannan.

När fisken är varm är maten klar. Känner man sig rik har man på kapris och lite kapris-spad här (även om man är fattig kan det vara värt eftersom kapris är väldigt gott och alla andra ingredienserna är så billiga), annars bara salt och peppar.

Detta räcker gott och väl till 2 personer och såsen tar ungefär lika lång tid att göra som pastan behöver för att koka. Och det är helt sjukt gott. (Tack Elina för receptet)





söndag 6 oktober 2013

Vild-lax; buljong (2)


Fiskbuljong
Görs på fiskrens. Enligt ”A guide to modern cooking” av Escoffier 1907 ska man steka fiskrenset med med blancherade gula lökar (snabbt kokta i hett vatten, i bitar får man anta) och selleristjälkar i smör. Sen ska man ha på vitt vin (en flaska föreslår fransmannen), som får koka bort till halva volymen, sen på med vatten och koka i inte mer än 20 minuter innan man silar av vätskan.
Mig veterligen går lika bra att koka fiskrenset i lite vatten med lagerblad, överblivna lessna grönsaker från kylen och kanske lite örter, gärna färska. Salta inte i buljongen.
Sen kan man hälla upp buljongen på burk (kanske i glasburkar med lock), kyla fort i kallvatten i vasken eller ute om det är kallt. Buljongen kan förvaras i kylen ett par dar, eller så kan man frysa den. Sen använder man den i pastasåsen som jag ska blogga om nästa gång.

Hel vild-lax och allt man kan göra med den (del 1)



Ett av de billigaste och nyttigaste proteinerna som säljs i Sverige kan man lägga vantarna på bara man lär sig stycka fisk. Ganska ofta dyker det upp hel fryst lax (ofta viltfångad från Alaska) i välsorterade frysdiskar och den är inte dyr. Problemet är att oftast blir en hel lax lite mycket i ett svep, den tar tid att tina och kan man inte filea fisk måste man lära sig det typ här. Och så måste man pilla ut benen med en pincett eller en tång. (OBS spara alltid alla resterna och koka fiskbuljong på dem, vilket jag återkommer till, och i normala fall kan man lämna skinnet på fileen, vilket gör det hela lite lättare)

Jag har kommit på att om man tinar fisken bara så mycket att det går att skära i den så kan man frysa in den i stycken. Man får lätt ut 6 portioner från en fisk (3 från varje sida) och fisken kostar väl en 40-50 spänn.

Tänk på att den viltfångade laxen har en starkare fisksmak och är lite gråare i köttet än den odlade norska fisken man kanske är van vid.

I alla fall, man kan göra en massa saker med fisken. Den går att grava (men det har jag inte lyckats bra med så det skiter vi i). Man kan baka den i ugn och göra pastasås av den.

Ungsbakad lax under mandeltäcke

 Man kan också strunta i mandeltäcket om man vill eller om man är extra fattig, men det blir gott!

Ta en halv påse mandlar och krossa i matberedare eller med stavmixer eller väldigt länge med en kniv. Har man färska örter typ persilja eller citronmeliss kan man ha i dem när man sönderdelar mandeln.

Blanda in med en klick rumsljummet smör (kanske 50 g), lite citronsaft (max 1/2 citron), salt peppar och lite rivet citronskal efter smak. Bre ut över 2 bitar fisk som ligger i en ugnsfast from med skinnet ner.

Har man småtomater kan man lägga dem runt fisken.

Baka i förvärmd ugn på 175 grader i typ 10-15 minuter. Dra upp ugnen på hög temperatur med grill de ett par minuter för att få färg på skorpan. Peta i fisken för att kolla att den är klar inuti.

Under tiden kan man koka ris/quinoa/bulgur eller linser. Servera med yoghurtsås (yoghurt och/eller gräddfil eller creme fraisch, hackade färska/torkade örter om man har - mynta, oregano, persilja, salvia typ - salt, peppar, citronsaft (från den andra halvan) och rivet citronskal), kokta ärtor kanske eller spenat och lök stekt med smör och ihopkokat med lite grädde, halländsk långkål (älskar, älskar detta; man kan göra stora satser och frysa ner i småportioner. Dock att man inte bör Äta stora satser på en gång av detta, pga svårsmält).

Man kan göra en god sallad på rivna morötter blandade med rivet äpple med lite vinägrett
(obs att vinägern i vinägretter kan bytas ut mot citronsaft utblandat med lite vatten och att vinägretter håller sig i evigheter i kylen i en vanlig glasburk med lock som man kan skaka innan användning)

Att äta billigt; Linsgrytan

I en diskussion om att det är svårt att äta bra och billigt tänkte jag skriva ner den mat jag brukar laga, som oftast också råkar vara billig.

Jag lagar aldrig mat efter recept, utan utifrån principer och vad jag råkar ha hemma och det blir alltid över. Så det finns inga klara mängder och alla ingredienser har många ersättningsalternativ. Lägg gärna in fler ersättningsingredienser i kommentarerna.

Variationer av linsgryta på röda linser

Hacka upp en lök (gul, röd eller purjo)

Skala 2-3 morötter och skär upp

Fräs på medeltemperatur i smör, eller olja (eller bådadera) tills mjuka och lite gyllenbruna (man kan ha i lite chili och/eller ingefära här om man gillar det.)

Ha i en buljongtärning och fördela under fräsning

Häll på ½ dl röda linser.

Rör om så att inte buljongtärningen bränner

(Har man vitt vin hemma kan man hälla på en skvätt och låta koka ner till ½ volymen.)

På med ca 5 dl vatten.

I med ½ rivet apple och/eller apelsinsaft motsvarande en halv apelsin, lite rivet skal från citron och/eller apelsin

Kanske ett lagerblad och färsk/torkad mejram/oregano 

Låt puttra; soppan är klar när linserna är lite lagom sönderkokta.

Om man vill kan man ha i lite grädde eller crème fraisch. Är soppan för tjock (linserna fungerar som redning) kan man ha i lite mjölk eller mer vatten

Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Sherry om man har det hemma. Lite muskot kan man också riva ner.

Soppan kan varieras i all oändlighet beroende på vilka rotfrukter man har. Det som gör den god är balansen mellan det söta från frukten, sältan från buljongen och syrligheten från citronsaften.